TTB

Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen

De Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB). De TTB is opgesteld omdat huishoudens achter een blokaansluiting onvoldoende tot geen voordeel genieten onder het prijsplafond.

Heeft u blokverwarming? Dan heeft u recht op deze tegemoetkomingen
Publicatiedatum: 25 april 2023

Is uw woning aangesloten op blokverwarming? Dan krijgt u in 2023 een tegemoetkoming voor de gestegen energieprijzen, net zoals huishoudens met stadsverwarming en reguliere energieaansluitingen. Het kabinet heeft de opzet van deze regeling bekendgemaakt, wij leggen uit wat dit voor u betekent.

Wat is een blokaansluiting?
Blokaansluitingen vindt u het vaakst in studentenhuizen, flats en woongroepen. Het kenmerk van deze verwarmingsmethode is dat 1 centrale energiebron meerdere woningen van energie voorziet. De aangesloten huishoudens hebben dus geen eigen aansluiting en energiecontract. Hierdoor is het lange tijd onduidelijk geweest of ze mee kunnen profiteren van het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Dit is namelijk niet afgestemd op huishoudens met een collectief contract en een gedeelde aansluiting. De cijfers over het aantal huishoudens met blokverwarming in Nederland lopen uiteen van 450.000 tot 600.000.

Hoe hoog is de tegemoetkoming blokverwarming vóór 30 juni?
Deze groep weet nu waar het aan toe is. Want het kabinet heeft de beloofde tegemoetkoming voor huishoudens met blokverwarming gepresenteerd. Voor de 1e helft van 2023 zijn er 4 standaardbedragen, afhankelijk van het type woning en aansluitingen. Woont u in een zelfstandige wooneenheid, dan krijgt u 786,45 euro voor uw gasaansluiting en/of 351,13 euro voor uw elektriciteit. Bewoners van een onzelfstandige wooneenheid (zoals een studentenkamer met gedeelde keuken) ontvangen 329,28 euro voor hun gasverbruik. De elektriciteitscompensatie voor deze doelgroep is 147,63 euro.

Per 1 januari 2015 is er van alles veranderd aan het energielabel. Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen dan een voorlopig energielabel toegestuurd. Dat label is gebaseerd op reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Als er energiebesparende maatregelen genomen zijn en u recht meent te hebben op een beter energielabel dan is het voorlopig energielabel eenvoudig aan te passen via www.energielabelvoorwoningen.nl.

Bij verkoop of verhuur moet een woning echter een definitief energielabel hebben. Dit zal vanaf 2015 gehandhaafd worden, waarbij de boete voor het ontbreken van een energieleabel ca.€ 400,- bedraagt. U krijgt een definitief energielabel door uw voorlopige energielabel te laten controleren door erkend deskundige (Wattch). Dat gaat eveneens via www.energielabelvoorwoningen.nl.

U kunt in deze website een erkend deskundige selecteren. Uiteraard staan wij hier ook tussen en wij hopen dat u voor Wattch kiest!

Wilt u weten welk label uw huis heeft dan kan dat gezontroleerd worden via www.zoekuwenergielabel.nl

Hoe-komt-u-aan-een-energielabel-voor-uw-woning

Wilt u uw voorlopig energielabel laten controleren en definitief maken neem dan contact op met Wattch. Wij zijn gecertificeerd als erkend deskundige en helpen u graag.

Komt u er niet uit of wilt u dat wij het energielabel voor u aanvragen dan kan dat. Neem hiervoor contact op met Wattch.

Voor de verhuurpunten is nog steeds een EPA label benodigd. Ook deze energielabels verzorgen wij. Neem contact op met Wattch voor meer informatie.

 

One Response to “TTB”

Post a Comment